22.4.2013

Ruokapäiväkirja vol 5

Tänään sentään syömiset ovat menneet ihan ok, vai mitä mieltä olette?

Tässä kokonaismäärät (ei siis syöty aina yhdellä kertaa vaan koostuu monesta ruokailusta):
- 500 g maitorahkaa
- mansikoita
- ateriankorvikevanukas
- paljon kaalikeittoa (iso määrä kaalia, 500 g vihannessekoitusta, purkki tomaattimurskaa, 2 dl ruoka 7 % ja mausteita)
- teetä maidolla
- 1 kpl itsetehty pulla, jossa puolet jauhoista sämpyläjauhoja
- 200 g raejuustoa

20 kommenttia:

  1. Aika paljon tuota rahkaa... :( mansikat on tosi hyvä juttu, ateriankorvikevanukas aivan turhake joka kuormittaa elimistöä, kaalikeitto ok paitsi tuo kermake, laita loraus oikeaa kermaa jos pakko laittaa, pulla turha, raejuusto ok.


    Syötkö kaurapuuroa koskaan? Suosittelen. Tuon pullan olisi voinut korvata vaikka täysjyväpitoisella paahtoleipäviipaleella, päällä jotain ihanaa kuten tuorejuustoa, kunnollista kinkkua ja sienisalaattia tms. mikä itselle maistuu, ja veisi nälkää.

    Lisäisin tuoreita hedelmiä vaikka marjojen ja luonnonjugurtin kanssa smoothieksi pyöräytettynä (kokeile tuore mansikka + tuore mango + banaani + A-jugurtti, nam!)


    Hankala se on sanoa että syö tätä tai tuota, kun jokaisella on oma makunsa. Mutta kannattaa jättää kaikki valmisruoka ja puolivalmisteet pois ja tehdä itse, esim. kasvisosekeittoja jne. niin elimistö saa ravinteet ja mahdollisuuden laihtua.


    Noissa synteettisissä ateriankorvikejutuissa ei ole mitään, ei kerrassaan mitään hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se rahka on syöty kahdessa erässä eli ei kerrallaan puolta kiloa. Kermakkeen laitoin sillä se sisältää pehmeää rasvaa toisin kuin kerma. Rasvoja mua on suositeltu lisäämään.

      Pulla toki turha. Onneksi sentään myös täysjyvää sisältävä osittain, joten ei ihan höttöä sentään.

      Kaurapuuroa syön joskus. Leipää aika vähän. Smoothieita teen aina välillä. Yleensä jugurtti + puolukka/mustikka + banaani.

      Tosi on, että vaikea suositella toisille syömisiä. Esimerkiksi sun leivänpäällisistä en syö mitään. :D

      Jos teen leivän, niin sen päällä on margariinia ja juustoa tai leikkelettä.

      Poista
  2. Mä havahduin, et parhaimmillaan mulla menee päivässä 750g rahkaa ;) jos syön aamu-, välipala- ja iltarahkan, eikä rahka vieläkään tuu korvista ulos :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu täällä. Rahka on hyvää ja loistava proteiinin lähde, koska ei sisällä paljoa energiaa kuitenkaan. Samoin kuin raejuusto. :D

      Poista
  3. Heh, mulla taas alkaa kuola valua kun ajattelen jotain jättimäisiä kinkkusiivuja ja sienisalaattia... :)

    Juu rasvoja ehdottomasti täytyy saada, oliiviöljy, neitsytkookosöljy, kalaöljyt ja voi itsellä käytössä. Kala, pähkinät, avokado ym. lisäksi. En ole tutustunut mitä noissa kermakkeissa on... No, ruokahörhö kun olen, kävin kopsaamassa ainesosalistan Flora Kevyt Ruoka 7% (en tiedä mitä käytät)

    vesi, vähälaktoosinenrasvaton maito, kirnumaito, kasvirasva, kasviöljy, muunnettu tärkkelys, stabilointiaineet (metyyliselluloosa,ksantaanikumi), emulgointiaine (polysorbaatti 60), sokeri, aromi, suola, väri (betakaroteeni).

    Pahalta näyttää. Sanotaan, että on käytetty rypsiölyä. Kuitenkin kasvirasva on mainittu ennen sitä, eli se voi olla mitä tahansa sontaa. Laitan mieluummin lorauksen kermaa tai nokareen voita, kuin pahimmassa tapauksessa transrasvaa tai huonoa öljyä. Toisekseen, mitä pidempi ainesosalista, sen huonompi ruoka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä käytän Rainbow ruoka 7 %. Rasvaa 7 % (tyydyttyneitä 1,9). Kelpaa mulle aivan mainiosti.

      Tiedätkö muuten, että sianliha on hyvin epäterveellistä suuren rasvan määrän vuoksi? Entä teetkö sienisalaatin itse vai käytätkö kaupan valmiita majoneesipommeja? ;)

      Poista
  4. Mä laitan leivän päälle aina kinkkua ja vihanneksia, ihan joka kerta. Semmosta leipää ei oo etteikö olis iso satsi kurkkua tai tomaattia siinä päällä (ja vieressä). Minäkin suosittelisin käyttämään ennemmin sitä kermaa vaan, tulee paljon paremman makuistakin. Meillä syödään kasvisrasvoja kyllä välillä myös mutta ei laihdutussyistä...

    Hyviä rasvoja saa juurikin tuosta yllämainitusta. Salaatin sekaa loraus oliiviöljyä (pellavasiemenöljy on parasta, rypsiöljykin kelpaa), paljon kalaa josta saa hyvää kalaöljyä. Avokado ja pähkinät on just hyviä.

    Mulle tulee tuosta sun listasta mieleen, että sä et ole syönyt viittä ateriaa päivässä?? Osunko oikeaan, senverran on vähän noita aineita tuossa. Tai sit sä et vaan kyllästy samaan ruokaan:)

    Hienoa että laitat näitä, on ihan kiva vertailla myös omiin ruokiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahka kahdessa erässä (ensin aamupalaksi ja sitten toinen erä ensimmäisen kaalikeittoannoksen kanssa), ateriankorvikevanukas, kaalikeittoa kahteen kertaan, tee + pulla ja raejuustoa. Eikös tuo tee viisi kertaa? :D

      Kaalikeittoa on mennyt oikeasti PALJON. :D

      Poista
  5. Syön sianlihaa vain jouluna ja kaupan kinkkua jos haluan herkutella, on todella vähärasvaista ja lihaisaa, suolaista toki.

    Ja kaupasta saa aika hyvää sienisalaattia, täällä meilläpäin jonkun pikkufirman tekemää, vaikka toki itsetehty on parempaa. Kermaviiliä on tapana laittaa sipulin ja sienien lisäksi, ei majoneesia. En pelkää rasvaa, ne palaa kun käy juoksemassa. Ennemmin voisi sanoa että pelkään keinotekoisia ruokia. Smetanaakin löytyy usein jääkaapista ja ranskankermaa. Hyvää höystettä kevyeen kasvisruokaan.

    Ja tuo leipä nyt oli esimerkki, millä sais ehkä nälkää paremmin pois kuin pullalla... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään rasvaa pelkää. Mulle vaan suositeltiin lisäämään kasvirasvoja, joten olen koittanut niitä ottaa käyttöön. Yleensä en käytä ruoanlaitossa mitään rasvaa, sillä paistan teflonpannulla. Maitotuotteet ovat maitoa lukuunottamatta rasvattomia. Maitokin välillä mutta yleensä kevytmaitoa, kun lapset eivät oikein rasvattomasta välitä ja itse käytän oikeastaan vaan teen joukossa.

      Lihasta, kanasta ja kalasta sitten tulee mun ruokavalion rasvat, mikä ei ole hyvä juttu. Siksi siis lisään nykyään tuota ruoka 7, jotta öljyä tulisi edes siitä. Niin ja margariinia leivän päälle silloin kun leipää satun syömään.

      Salaatin syön sellaisenaan tai sitten lisään pienen lorauksen salaatinkastiketta. Öljy salaatissa on mielestäni iljettävää. (Olen hyvin ruokarajoitteinen.)

      Poista
  6. Syötkö muuten kananmunaa? Aivan paras proteiinin lähde, harmillista jos et sitä pysty syömään. Lorauttele vaikka oliiviöljyä pannulle, muna (tai kaksi) siihen, saat rasvoja samalla.

    Voithan lorautella öljyjä lämpimiin ruokiin, tuosta purkillisesta kermaketta kun ei tosiaan tule kuin se viitisen grammaa rypsiöljyä ja siitäkin puolet on omega-6 rasvahappoja joka ei ole hyvä asia koska sitä saadaan muutenkin liikaa.
    Ja viitisen grammaa päivässä ei riitä mihinkään...


    Minkälaista margariinia käytät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanamunia syön kyllä. Pitääkin tehdä taas pitkästä aikaa. Tosin nekin paistan ilman öljyä. :D

      Kermakkeen etu on kuitenkin maku, jos sitä vertaa öljyyn.

      Margariini on yleensä noin 40 % kasvismargariinia (kait niissä joku osa voi muutakin olla, en ole niin tarkkaan katsellut). Satunnaisesti 60 %, jos tuo toinen on loppu. Niin ja joskus harvoin Beceliä, kun tykkään sen mausta mutta hinta on kovin suolainen. :D

      Poista
  7. Koeta ujuttaa sitä rasvaa sinne pannulle. 60 % margariini olisi parempi.

    Sun olisi hyvä saada 60 g rasvaa päivässä, ja pieni osa (10-15 g)tuosta tyydyttynnyttä.

    Kalan rasva on erinomaista, sitä siis syömään;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään 40 % mausta ja koostumuksesta enemmän kuin 60 %. Kalaa tulee syötyä mutta kovin harvoin.

      Poista
  8. Saisit rasvahappoja enemmän kuuskymppisestä, kuitenkin se laihtuminen voi olla kiinni siitä saatko rasva-aineenvaihdunnan ym. toiminnot pelaamaan.


    No, jokainen tyylillään, itse oon opetellut pois keinotekoisten makujen maailmasta, ihan terveyteni takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon etenkin rasvojen suhteen hyvin nirso. En tykkää voista, en öljystä enkä oikeastaan margariineistakaan. Noihin 40 % olen opetellut ja yllätyksekseni Becel on ihan ok makuista. Ruoassa ei ole väliä, mitä rasvaa siinä on, kunhan ruoka ei lillu öljyssä tms.

      Pääasiassa ruoanlaitossa käytänkin öljyä, silloin kun se siihen sopii. Esimerkiksi tomaattipohjaisiin kastikkeisiin laitan öljyä.

      Poista
  9. Mun täytyy vielä uudestaan kysyä että siis korvasitko sä ikäänkuin sillä rahkalla päivän proteiinit? Kun tuossa ei näkynyt kalaa/kanaa/lihaa missään? Ei se rahkakaan järjettömissä määrin ole terveellistä, mulle yks ravitsemusguru just sitä kommentoi että rasvattomat maitotuotteet ne elimistön tukkoon laittaakin. Oln ite ruvennut sekoittamaan turkkilaista jugua ja rasvatonta rahkaa keskenään niin saa vähän enemmän sitä maitorasvaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuona päivänä kyllä. Yleensä syön jotain lihaakin tai sitten reippaasti jotain papu/herne tms kasvisruokaa, jossa myöskin on proteiinia. Maitorasva on kovaa rasvaa ja siten vähemmän terveellistä kuin pehmeä rasva.

      Poista
  10. Mä kans mietin tuota rahkaa, jos jotain maitotuotetta pitää käyttää, miksei se voisi olla vaikka luonnonjugurttia, esim. A+ jugurttia jossa on rasvaa vain 2.5 g, erilaisia juustoja jne. Ja nuokin vain korostamaan kasviksien makua tai marjojen sekaan höysteeksi, eikä toisin päin.


    Tuo rahka on vähän semmoinen muotivillitys...

    Tässä :http://www.huippukuntoon.fi/ravitsemus/10-k%C3%A4sky%C3%A4

    Kymmenen käskyä huippukuntoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maitorahka sisältää enemmän proteiinia ja vähemmän rasvaa kuin jugurtti. (Maitorahka sisältää 0,2 % rasvaa.) Käytän kyllä jugurttiakin mutta yleensä maustamatonta ja rasvatonta. :)

      Poista