Eilen oli tosiaan se autonomisen hermoston tutkimus. Siinä pääasiassa maattiin rentona sängyllä. Rentoutumishetkien välissä oli nopeasti seisomaan nousu ja seisominen sen jälkeen 5 minuutin ajan, syvähengitystä minuutin ajan koneen antamien piippauksien tahtiin ja puristusvaihe, jossa 5 minuutin ajan piti puristaa sellaista puristusvoimamittaria.
Puristusvoimamittarissa ensin makuuasennossa käden ollessa 90 asteen kulmassa ylöspäin kyynärpäästä katsottuna puristin nopean vahvan puristuksen, jolla määriteltiin "maksimipuristusvoima" kyseisessä asennossa. Mulla se oli jotain 36-38 kg (käsittääkseni yksikkö oli kg). Siitä sitten laskettiin noin kolmasosa, jota piti puristaa testin aikana 5 minuuttia. Mulla siis noin 12 kg (?).
Testin aikana mittarissa oleva punainen merkki liikkui ylöspäin ja jossain 4 minuutin kohdalla tajusin puristavani jatkuvasti jotain 17-18 kg (?) voimalla. Pääsin onneksi 5 minuuttia loppuun asti ja olisin vielä hetken jaksanut jatkaakin. Pakko siis ei olisi ollut jaksaa tuota 5 minuuttia vaan se oli aika, johon pyrittiin.
Näiden testien jälkeen vielä edelleen makuulla ollessa mitattiin verenpainetta kaikista raajoista yhtäaikaa valtimoiden joustavuuden määrittämiseksi. Kone oli mulle suopea ja arvioi testin lopuksi mun valtimoiden iän alle 20-vuotiaaksi. Lohduttava kuulla lähes kolmekymppisenä, että edes osa kropasta arvioidaan nuoremmaksi. Lähinnä tuo tulos siis tarkoittaa, että kalkkeutumia ei valtimoissa ole.
Tänään sitten olikin vuorossa sokerirasitus hieman monimuotoisempana kuin perusterveydenhuollossa.
Ihan alkuun tehtiin vastaavia juttuja kuin eilen eli rentoutumisesta pikainen ylösnousu ja syvähengityksiä koneen merkkiäänien tahtiin. Sitten laitettiin kanyyli kyynärtaipeeseen verinäytteiden ottoa varten vai laitettiinkohan se jo aikaisemmin? En enää muista, missä vaiheessa se laitettiin mutta väliäkös tuolla.
Sokerilitkun juomisen jälkeen otettiin alkuun 15 minuutin välein verinäytteitä ja lopussa puolen tunnin välein. Myös ylösnousu ja syvähengityksiä oli tässäkin vaiheessa. Pääasiassa siis makasin jälleen rentona sängyllä suurimman osan tutkimuksesta.
Matalat verenpaineenikin saatiin kerrankin ihan virallisesti rekisteröityä, kun jännityspaineongelmat jossain kohtaa tutkimusta poistuivat ja todelliset arvot rekisteröityivät. Matalimmillaan arvot kävivät jossain noin 90/alle 60. Ainakin yksi arvo taisi olla 97/63. Paineita siis mitattiin monen monta kertaa tutkimuksen aikana, eikä pelkästä makaamisestakaan nuo matalat arvot johdu, koska joka kerta, kun verta otettiin, niin nousin istumaan ja välillä myös seisomaan.
Tässä vielä tähän päivään liittyvä valmistautumisohje:
GLUKOOSI(SOKERI)RASITUSKOE ja AUTONOMISEN HERMOSTON TUTKIMUS
Kliinisen glukoosirasituskokeen tarkoituksena on tutkia sokeriannoksen aiheuttamia glukoosi- ja insuliinivasteita elimistössä. Näillä vasteilla arvioidaan mm. diabeteksen riskiä.
Autonomisella hermostolla on keskeinen merkitys sydän- ja verenkiertoelimistön säätelyssä. Hiilihydraatin, kuten sokerin, syöminen lisää sydän- ja verenkiertoelimistön autonomisen hermoston aktiivisuutta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia glukoosiannoksen aiheuttamien aineenvaihdunnallisten ja autonomisen hermoston vasteiden yhteyttä ravintoon, suorituskykyyn ja harjoittelun aiheuttamiin vasteisiin.
Juotava annos on 300 ml ja se sisältää glukoosia (sokeria) 75 grammaa. Tarkastelemme muutoksia mm. veren glukoosi- ja insuliinipitoisuuksissa. Verinäytteenottoa varten lääkäri laittaa sinulle laskimokanyylin kyynärtaipeen laskimoon. Tutkimuksessa otetaan verta yhteensä n. 75 ml. Fysiologisia mittauksia varten ihollesi asetetaan mittausantureita. Mittauksista seuraamme mm. verenpainetta, hengitystiheyttä sekä sydämen toimintaa, kuten iskutilavuutta ja sykettä.
Tutkimus kestää kokonaisuudessaan noin 4 tuntia.
Kirjaa oheiseen päiväkirjaan kaikki tutkimusta edeltävän sekä tutkimusaamun syömisesi ja juomisesi, mahdollisesti käyttämäsi lääkkeet annoksineen sekä liikuntasi (katso erillinen ohje).
Tupakointi sekä tiettyjen lääkkeiden käyttö vaikuttaa tutkimuksiin. Ota yhteyttä tutkijoihin, mikäli käytät mitään tupakkatuotteita tai lääkkeitä.
SEURAAVIA VALMISTAUTUMISOHJEITA ON TÄRKEÄÄ NOUDATTAA SOKERIRASITUSKOKEESEEN SAAVUTTAESSA:
- Ennen tutkimusta tulee olla vähintään 4 tuntia tupakoimatta.
- Alkoholijuomia ei saa juoda 24 tuntiin ennen tutkimusta.
- Kovatehoista liikuntaa ei saa harrastaa 24 tuntiin, tai kevyttä hikiliikuntaa 12 tuntiin ennen tutkimusta.
- Juo riittävästi vettä tai muuta juomaa tutkimusta edeltävän päivän aikana.
- Kirjoita saamaasi ruokapäiväkirjaan kaikki tutkimusta edeltävänä sekä tutkimuspäivänä nauttimasi ruoka ja juoma (myös lisäravinteet kuten vitamiinit), mahdollisesti käyttämäsi lääkkeet sekä tiedot liikunnasta saamiesi ohjeiden mukaan. Tuo päiväkirja mukanasi tutkimukseen.
- Näytteenottoa edeltävästä illasta klo 21 lähtien tulee olla ravinnotta, ainoastaan vettä saa kohtuudella juoda. Aamulla ennen liikkeelle lähtöä on hyvä juoda lasillinen vettä.
- Yritä nukkua vähintään kahdeksan tuntia tutkimusta edeltävänä yönä.
- Tutkimuspäivän aamuna vältä kaikkea turhaa rasitusta. Varaa myös riittävästi aikaa matkaa varten, jotta se sujuisi mahdollisimman rauhallisesti. Saavu tutkimuspaikalle niin, että rasitat itseäsi mahdollisimman vähän. Käytä omaa autoa tai julkisia liikennevälineitä, älä pyöräile tai kävele pitkää matkaa.
- Tutkimustilanteessa verinäytteitä otetaan kyynärtaipeesta. Tämän takia mittaustilanteessa on hyvä olla lyhythihainen T-paita.
- Älä tule tutkimukseen orastavassa taudissa (selvä sairauden tunne) tai kuumeisena tai jos sinulla on jokin muu äkillinen sairaustilanne. Peru aika tai kysy asiasta tutkijoilta.
- Varaa vaatetukseksi rento asu, mielellään mukavat pitkät housut ja lyhythihainen löysä T-paita.
Tutkimuksen ajanvaraus
Kuukautiskierron vaihe vaikuttaa tehtäviin tutkimuksiin. Siksi tutkimukset tehdään vähintään 3 päivää kuukautisvuodon loppumisesta, kuitenkin viimeistään kierron 13. päivänä (laskettuna vuodon alkamispäivästä).
Tutkimukset ovat aamuisin klo 8.00 ja siihen tulee varata aikaa n. 4 tuntia. Muista huomoida kuukautiskiertosi oikea ajankohta aikaa varatessasi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti