18.11.2012

Liikunnan iloa

Tänään jälleen kaksi kertaa noin puolen tunnin tanssiminen matolla. Ensimmäisellä kerralla 37 min, 339 kcal, keskisyke 136 ja maksimi 168. Rasvanpolttoa 11 min ja kuntoa 26 min. Toisella kerralla 31 min, 273 kcal, keskisyke 133 ja maksimi 157. Rasvanpolttoa 8 min ja kuntoa 23 min.

Tosin nyt, kun tuota mittaria olen käyttänyt enemmän, niin mielestäni se rasvanpolton ja kunnon välinen sykeraja vaihtelee. Tarkoitan, että joskus siinä on mielestäni ollut 136 ja toisinaan taas 128. Jopa 115 on vilahtanut rajana, jos en ihan omiani ole katsonut.

Harvemmin tosiaan mittaria olen liikkumisen aikana tuijottanut, joten ihan varmuutta en noihin raja-arvoihin osaa sanoa. Mielestäni kuitenkin se luku olisi vaihdellut. Osaako joku sanoa tuosta mitään? Eikö sen kuitenkin pitäisi pysyä samana, jos ikä, paino, pituus jne eivät ole muuttuneet?

Mulla siis käytössä nyt Polarin FT7 mittari.

Kyllä jo tässä muutamassa päivässä on huomannut, että jaksaa paremmin tanssia ja muutenkin olo on ollut energisempi. Aivan mahtava fiilis! Eilen vielä illalla tänne kirjoittamisen jälkeen juuri ennen nukkumista tein vartin verran lihaskuntoliikkeitä sängyssä maatessa. Tuntuu mukavasti vatsalihaksissa, että jotain on tehnyt. Toki tanssimisellakin on varmasti vaikutuksensa.

Huomenna pitääkin ottaa rennosti liikkumisen suhteen. Ylihuomenna on tutkimukseen liittyvä punasolumassan ja veritilavuuden mittaamiset ja valmistautumisohjeissa kielletään kovatehoinen liikunta 24 tuntia ja kevyt hikiliikunta 12 tuntia ennen mittauksia.

Tässä vielä tuo tutkimukseen liittyvä ohje:

PUNASOLUMASSAN JA VERITILAVUUDEN MITTAUS
Saadaksemme kattavan kuvan verenkiertoelimistöstäsi mittaamme punasolumassan ja kokonaisveritilavuuden. Mitä enemmän elimistössä on punasolumassaa, sitä parempi on veren hapenkuljetuskyky. Kokonaisveritilavuus puolestaan vaikuttaa mm. sydämen iskutilavuuteen ja verenpaineeseen. Mittauksessa hengitetään 2 min ajan spirometrin läpi happi-hiilimonoksidikaasuseosta, otetaan sormenpääverinäytteitä ja uloshengitysnäytteitä. Kaasuseoksen hiilimonoksidin osuus on niin pieni, ettei siitä aiheudu terveydellistä vaaraa tai tuntemuksia. Punasolumassan ja veritilavuuden mittausta ei tehdä, mikäli olet raskaana. Samalla tutkimuskerralla teemme myös kehonkoostumusmittauksen.

Yhteensä aikaa kuluu tutkimukseen noin 1 tunti.

Tutkimuksen ajanvaraus:

Kuukautiskierron vaihe vaikuttaa tehtäviin tutkimuksiin. Siksi tutkimukset tehdään vähintään 5 päivää kuukautisvuodon loppumisesta.

Tupakointi sekä tiettyjen lääkkeiden käyttö vaikuttaa tutkimuksiin. Ota yhteyttä tutkijoihin, mikäli käytät mitään tupakkatuotteita tai lääkkeitä tai epäilet olevasi raskaana.

SEURAAVIA VALMISTAUTUMISOHJEITA ON TÄRKEÄÄ NOUDATTAA PUNASOLUMASSAN & VERITILAVUUDEN TUTKIMUKSIIN SAAVUTTAESSA:

- Älä nauti raskasta ateriaa välittömästi ennen tutkimusta.

- Juo riittävästi vettä tai muuta juomaa tutkimusta edeltävän päivän ja tutkimuspäivän aikana.

- Ennen tutkimusta tulee olla vähintään 24 tuntia tupakoimatta.

- Alkoholijuomia ei saa juoda 24 tuntiin ennen tutkimusta.

- Kovatehoista liikuntaa ei saa harrastaa 24 tuntiin, tai kevyttä hikiliikuntaa 12 tuntiin ennen tutkimusta

- Ota normaali lääkityksesi (jollei ole toisin määrätty), mutta ota resepti tai tieto käyttämistäsi lääkkeistä mukaasi.

- Älä tule tutkimukseen orastavassa taudissa (selvä sairauden tunne) tai kuumeisena tai jos sinulla on jokin muu äkillinen sairaustilanne. Peru aika tai kysy asiasta tutkijoilta.

8 kommenttia:

  1. Mahtavaa liikuntaa toi tanssi!! :) Itekki tykkään, tosin tanssimattoa en oo koskaan käyttäny, vaikka sellanen jossain tuolla komeron perällä onkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koita ihmeessä sitä. Mä ainakin jäin aikanaan koukkuun, kun kokeilin sitä serkkuni luona. Siitä viikon päästä olikin sitten jo oma matto kovassa käytössä. Sitten raskauksien aikana se jäi iskiasten vuoksi ja raskauksien välissäkään ei kauheasti ehtinyt, kun sektio esti usean kuukauden ajan ja sitten olinkin pian jo taas raskaana.

      Toisen sektio+umpparileikkauksen jälkeen taas meni melkein vuosi (tämän projektin alkuun asti) ennen kuin pystyin hyppäämään ilman epämiellyttävää tunnetta vatsassa. Tuossa tanssipelissä niitä hyppyjä riittää mutta voihan ne toki ottaa päältä poiskin.

      Poista
    2. Pitääpä joku päivä etsiskellä jos sen pelinkin jostain läytäisin :)

      Poista
    3. Etsi ihmeessä. Voi olla, että jäät myös koukkuun. ;)

      Poista
  2. Mun mooonta vuotta vanha Polar (F11?) ainakin laski halutessani päivittäiset sykerajat. Alkuun se mittasi siis 5 minuuttia sykettä lämmittelyn aikana, jonka perusteella sykerajat määriytyivät ja saattoivat siis vaihdella eri kerroilla. Joku hieno nimikin tuolla toiminnolla on, mutta en muista mikä. ;)

    Tärkeintä kuitenkin toki on, että liikut! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa. Voi siis olla, että tuokin mittari tekee tuollaista. Sehän selittäisi kyllä nuo vaihtelut rajassa. :D

      Mitenköhän sen saisi pysymään paikoillaan? Tosin ymmärtääkseni saan nyt sykemittarin lainaan tutkimuksenkin kautta, enkä tiedä onko siellä sama mittari vai ei.

      Poista
    2. Hmm... käyttöohjeessa ei ainakaan kerrottu, kuinka tuon saisi pois päältä. Aika outoa kyllä. Tosin kaikki liikunta kohottaa kuntoa ja polttaa rasvaa. ;) Tutkimuksen kautta saatavaan sykemittariin luulisi tulevan jonkinlainen käyttö- ja tulosten luku"koulutus".

      Poista
    3. Uskoisin, että saan ihan jotain sykerajoja tms tuolta tutkimuksen kautta osana ohjeistusta. Toinen asia onkin, miten niissä rajoissa voi pysyä vaikka juuri tuolla tanssimatolla, jossa sykkeet riippuvat ihan biisistä. :D

      Poista