23.10.2012

Päivä 7: Viimeinen päivä tällä erää

Syömiset tänään:
- Aamupalaksi mansikka-mustikka smoothie
- Lounaaksi peruna-purjokeitto
- Välipalaksi exotic smoothie
- Päivälliseksi parsakaali-basilikakeitto couscousilla
- Iltapalaksi suklaapirtelö

Totutut eväät siis jälleen.

Olen koko päivän ollut kahden vaiheilla jatkon suhteen. Selvisi meinaan, että perjantainakaan ei pussikuuri onnistu, joten vaihtoehtoina on nyt siis pitää 9 päivän kuuri ja jättää 5 päivää myöhemmäksi tai sitten pitää kahdesti viikon kuuri. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon jo senkin takia, että Allevon ohjeissa sanotaan: "Kick-start -vaiheessa korvaat kaikki ateriat yhdestä kahteen viikkoon pirtelöillä ja keitoilla." Kaksi viikon jaksoa siis tuntuu järkevämmältä kuin 9 päivän ja 5 päivän kuurit.

Jostain syystä paino on nyt alkanut junnata hieman paikoillaan kuurista huolimatta. Tänä aamuna paino oli 116,6 kg, joten jälleen 100 grammaa pudotusta eilisestä. Varmaan ne alun hurjat pudotukset nyt tasoittuvat. Huomenna sitten näkee viikon kuurin lopullisen tuloksen.

Tänään olen kiertänyt pitkin kauppoja ja kaupunkia etsimässä juhliin muovilautasia. Ei muuten ole helppo homma! Löytyy joko lasten kuviollisia (Cars, prinsessa tms) tai sitten sellaisia "leirikeskuslautasia". Tokihan Orthexilta löytyy niitä hieman läpikuultavia sinänsä kivoja lautasia mutta ei nyt ollut niistäkään kivoja värejä taikka tarpeeksi kappaleita ylipäänsä mistään väristä. Lautasia kun pitäisi löytää about 40 kpl. Taidan luovuttaa ja laittaa kertakäyttökamaa pöytään.

Sykemittarinkin muistin asettaa paikoilleen ennen tuota tuntien lautasmetsästystä. Noin 4,5 tunnin aikana (josta bussissa vietetty aika oli runsas tunti ja pelkkää seisomistakin kassajonossa, bussipysäkillä yms sisältyi tuohon) kaloreita paloi mittarin mukaan noin 1200 kcal. Voiko tuollainen luku pitää paikkansa? Lisäksi laitoin erikseen ensimmäiseen kauppaan kävelyyn vierähtäneen puolen tunnin mittaukseen ja sen aikana tuo mittari kertoo palaneen noin 180 kcal. Kävelystä noin puolet oli lapsen myös kävellessä hieman hidasta mutta toinen puolikas ihan reipasta kävelyä.

Tässä vielä kuvat mittarin antamista luvuista:


Itse mittarin käyttäminen oli simppeliä. Maksimisykkeen arvoksi laitoin 200 kunnes seuraavan kerran pompin tanssimatolla, jossa tuon todellisen maksimisykkeen pitäisi ainakin suurin piirtein selvitä. Jos ei nyt täysin maksimisyke tanssiessa tule, niin ainakin lähelle luulisi pääsevän nopeissa biiseissä.

12 kommenttia:

  1. Mulla on kyllä nyt mennyt ohi jotain, miksi haluat tietää maksimisykkeesi? Sehän on 220- oma ikä. Kuntoharjoittelusyke kannattaa pitää 140-160 välillä, itse juoksen 145-155 sykkeellä, jolloin helppo hengittää. Kävellessä sykettä on aika mahdoton saada nousemaan, mutta rasva palaa kävellessäkin.

    Kovin kauaa ei maksimisykettä jaksa ylläpitää, joku nopea spurtti juostessa tms. Sykemittari on juuri siksi hyvä, että voi seurata kuntoillessa ettei syke nouse liian korkeaksi.

    Hienosti jaksoit vetää kuurin, täytyy kyllä hattua nostaa. Ja oivalliseen aikaan lopetat. :)

    VastaaPoista
  2. ikeassa on ainakin semmoset kivat muovilautaset myynnissä, samaan settiin löytyy myös mukit ja veitsi/haarukka/lusikka, lasten osastolla ainakin ja sekalaiset värit oli yhessä setissä! :)

    VastaaPoista
  3. Tuo mittari kyselee maksimisykettä, joten siksi sen haluaisin tietää. Kaikilla tuo 220-ikä ei pidä paikkaansa ja siksi tarkkaa arvoa on vaikea määrittää. Mulla tuo mittari väittää reippaassa kävelyssä (vaunuja työntäen ylämäkeen) maksimisykkeen nousseen arvoon 158 ja keskisykkeen olleen 118. Varmaan johtuu huonosta kunnostakin tuo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärtäisin sillä tavalla että sun pumpun pitäisi kestää n.190 syke, mutta tosiasiassa et kovin helpolla saa itteäs semmoiseen vauhtiin, että syke olisi noin korkea. Vaatii jo hampaat irvessä juoksua. Tosin mulla synnytyksen jälkeen leposyke huiteli noissa lukemissa mutta se onkin toinen stoori... Ja olin niin heikossa hapessa ja kunnossa kuin olla voi.

      Määrittele sykealue vaikka 100-160, tuohon mahtuu kaikkea kävelyn ja juoksun/ylämäkitreenin väliltä. Eikä mittari herjaa jos syke vaihteleekin...

      Poista
    2. Ok eli sitä maksimisykettä ei voi itse kovin helpolla edes mitata. Hyvä tietää.

      En ole sykealuetta määritellyt ollenkaan. Tuo mittari laskee itse maksimisykkeen perusteella raja-arvon, jonka alla on "rasvanpoltto" ja yläpuolella "kunto". Muutin tuon maksimisykkeen arvon nyt 190.

      Katselin noita valikoita nyt tuosta mittarista ja ainakin harjoittelun yläsykerajan voi asettaa mutta en ainakaan vielä sitä tee. Tällä hetkellä lähinnä kiinnostaa tietää, mitä sykkeitä harjoittelun aikana on ja kuinka paljon kalorit palavat. Tosin en vielä tiedä, kuinka oikein tuo mittari ne kertoo. Onko siitä tietoa?

      Poista
    3. Kyllä nuo Polarin mittarit on tarkkoja, itsellä ikivanha perusmalli, en näistä uusista tiedä mitä hienouksia niissä on. Jos olet oman ikäsi, painosi ja pituutesi syöttänyt, niin niiden perusteellahan se laskee kalorinkulutuksen. Mitä kovempi syke, sen enemmän tietenkin palaa kaloreita. Ja mitä painavampi ihminen, sen kovempi kalorinkulutus, suuren massan liikuttelu vaatii energiaa :D

      Parin tunnin lenkillä mulla palaa pari tuhatta kaloria, mutta sisältää juoksua. Jos kävelen matkan, aikaa kuluu puoli tuntia enemmän, ja kaloreita palaa 500-600 vähemmän. Eli kannattaa laittaa töppöstä toisen eteen ja hölkätä, mikäli mahdollista. Mutta sykkeen rajoissa, eli "pitää pystyä puhumaan" sykkeellä. 140-145 on miellyttävä hölkkäsyke. Sykemittari on armollinen, jos on huono kunto, se pistää hidastamaan vauhtia silloin kun alkaa tuntua pahalta. Kävelyvauhtiakin voi hölkätä :)

      Poista
    4. Sittenhän tuo voisi hyvinkin pitää paikkansa. Olen syöttänyt kaikki tiedot mittariin ja tuollaisen arvon antoi. Jos sulla siis about tunnissa kuluu juostessa tuo 1000 kcal niin varmaankin mun 4,5 tunnin shoppailureissulla, joka sisälsi vain kävelyä, bussissa istumista, pysäkillä yms seisoskelua jne, paloi tuon päälle 1000 kcal. Tuntuu vaan jotenkin kovin isolta tuo lukema silti.

      Poista
    5. Kyllä! Silloin kun olin tosi kevyt keijukainen, kaloreita kului juostessa paljon vähemmän. Mutta, yllätys yllätys, laihduin helpommin, ja paino oli helpompi pitää vakaana. Minusta tuo kuluttamasi kalorimäärä ei ole mitenkään suuri edes, kyllähän ihan levossakin kuluu energiaa pelkkien elintoimintojen ylläpitämiseen.

      Lihavuudessa ja laihtumisessa ei mitkään lainalaisuudet päde, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Lihavuus on tulehdustila, ja tulehtunut elimistö ei toimi normaalisti. Jos joku ihmettelee miten näillä kalorinkulutuksilla voi olla lihavia...;)

      Poista
  4. Ai niin, oletko Ikeasta katsonut muovilautasia? Meillä on muovimukeja sieltä ostettu lasten käyttöön vinot pinot, tykkään kovasti :)

    VastaaPoista
  5. Ikeasta kävin ensimmäiseksi katsomassa mutta en lastenosaston lautasia erikseen käynyt katsomassa. Meilläkin on mukisetti sieltä juuri tuota moniväristä. Lautasia kuitenkin ensisijaisesti tahtoisin samanlaisia kaikki, niin ovat hieman "juhlavampia", jos nyt muovilautaset sitä voivat olla.

    VastaaPoista
  6. Yli tuhannen kalorin kulutus kuulostaa suoraan sanottuna käsittämättömältä. Itsekin kerroit, ettet ollut tuosta 4,5 tunnista liikeessä kun ehkä 3h jonka aikana tuskin olet kävellyt kaupoissa mitään super vauhtia. Eihän isonkaan ihmisen peruskulutus ole monia tuhansia kaloreita. Jos pelkällä shoppailulla kuluttaisi noin paljon, ei lihavia ihmisiä varmaan olisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa itse mietin. Kiloklubin mukaan peruskulutus mulla olisi noin 2400 kcal ja tunnin arkikävely kuluttaisi noin 270 kcal. Tämän perusteella tuo shoppailureissun kulutus voisi pitääkin paikkansa, koska otetaan ensin arkikävelyä 3 tuntia eli 3*270=810 kcal. Sitten lisätään peruskulutuksen määrä eli 2400/24*4,5=450 kcal. Kun sitten lasketaan yhteen nuo kaksi 810+450=1260 kcal ja saadaan tulos hyvin lähelle mittarin antamaa arvoa.

      Poista