5.12.2012

Ravitsemusterapeutti

Tänään oli ravitsemusterapeutin tapaaminen. Ei siis ravintoterapeutin, kuten aikaisemmin kirjoitin, jos noilla nyt jotain eroa on.

Ei käynnistä kovinkaan paljon ollut hyötyä. Katseli täyttämääni nettiruokapäiväkirjaa ja pari kommenttia tuli. "Et syö kauheasti leipää?" ja "Hyviä rasvoja voisit käyttää lisää, öljyä ja margariinia. Niin ja pähkinät ja mantelit olisivat hyviä rasvan lähteitä myös." En tosiaan syö leipää päivittäin, joskus menee viikkoja ilman. Lisäksi paistan lähes kaiken ilman mitään rasvoja, koska käytän teflonpannuja.

Energiansaanti-% suositteli, että 40-50 % tulisi hiilihydraateista, 20-30 % proteiinista ja noin 30 % rasvasta. Kokonaisenergiamäärä saisi olla 1600-1800 kcal vuorokaudessa. Yksittäiset ylitykset ja alitukset eivät kuulemma haittaa, kunhan keskiarvo olisi tuota luokkaa.

Mun syöminen on aina ollut aika iltapainoitteista. Syön ensimmäisen kerran yleensä vasta puolilta päivin ja viimeisen kerran klo 21-22. Tähän terapeutti totesi, että se ei haittaa, koska aterioiden välit ovat kuitenkin sopivat. Treenatessa kuitenkin olisi hyvä syödä edes hedelmä tai muu kevyt ateria päivän alussa. Mulla vaan ei heti herättyä oikein maistu vaikka olenkin opettelemassa aamupalan syömistä vaihtelevin menestyksin.

Proteiinijugurtteja ja juomia suositteli rankan treenin päätteeksi palauttavaksi juomaksi mutta totesi, että toki siihen käy muukin ateria, joka sisältää proteiinia.

Välipaloja ei hänen mukaansa ole välttämätöntä syödä. Jos kuitenkin tuntuu verensokerin heittelyä tms, niin sitten olisi hyvä lisätä välipala ruokarytmiin mukaan.

Mukaan sain yleisohjeita ruokailuihin, vaikka terapeuttikin totesi, etteivät ne oikein mulle sovi, koska ne sisältävät aika paljon leipää ja lisukkeita, kuten perunaa ja riisiä. En siis syö edes joka päivä perunaa, makaronia tai riisiä vaan tykkään kasvis-liharuoasta sellaisenaan.

Muutettavaa tosiaan olisi tuo rasvan saannin lisääminen nimenomaan hyvistä rasvoista. Muuten syömiseni tällä hetkellä ovat kuulemma kunnossa. Herkkujakin saa olla kohtuudella, kuten mulla nyt on ollutkin.

10 kommenttia:

  1. Hyviä neuvoja olet saanut.

    Sama homma täällä, syöminen on iltapainotteista. Tulee väsähtänyt olo jos syö päivällä tuhdisti, sitten kun hommat on tehty tai työt ohi, voi syödä ja nautiskella.

    Niinhän suurimmassa osassa Eurooppaa syödään, illalla vasta;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin. Vastaavaa tuo terapeuttikin kommentoi. :)

      Poista
  2. Hieno homma että ravitsemusterapeutti sanoo kaiken olevan suhtkoht kunnossa. Hyviä vinkkejä sait! Hyviin rasvoihin kannattaa kyllä panostaa, niitä tarvitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, pitää hankkia pähkinöitä ja lisäillä ruokiin hieman öljyä. Eiköhän se sillä hoidu. :)

      Poista
  3. Onko tuo 1600-1800 kaloria päivässä sellaisen päivän kalorimäärä, jolloin et harrasta kummempaa liikuntaa, vai onko se ns. liikkuvan päivän sallittu lukema?

    Toivoisin pääseväni itse paremmin kärryille noista kaloreista, mutta yleensä aina itsestä tuntuu, että syön tosi vähän, mutta kalorit huitelevat kuitenkin jossain pilvissä. :/ Pöh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota ei muuten tarkennettu. Ymmärsin, että keskiarvo pitäisi olla tuossa liikkumisesta huolimatta. Tosin emme liikkumisen määristä ja tehoista puhuneet siellä mitään. Pitää kysyä tuosta mun ruokapäiväkirjaa seuraavalta henkilöltä. :D

      Mulla eilen kalorit jäivät paljon alle tuon suosituksen. Ei vaan jaksanut syödä enempää. Mulla kyllä liikunta vie osittain ruokahalua. Positiivinen asia sinänsä. :D

      Syötkö paljon leipää? Siitähän tulee aika helposti kaloreita. Samoin toki rasvaisista jutuista ja pastasta yms.

      Poista
    2. Oletko syöttänyt koskaan syömisiäsi ruokapäiväkirjoihin? Niistähän selviää aika helposti, mistä ne kalorit tulevat. Esimerkiksi kiloklubi on ollut aika helppo käyttää ja on ilmainen.

      Poista
    3. Olen huomannut kanssa, että varsinkin iltaliikunta vie ruokahalua. Se on aivan mahtavaa! :D Luulen, että tuollaiset reippaasti miinusmerkkiset päivät ovat hyviä - miksi aina syödä, jos ei oikeasti siltä tunnu? Tietysti täytyy olla tarkkana, ettei kroppa uuvahda ihan täysin. :)

      Suurin ongelmani tällä hetkellä ovat pizzat ja karjalanpiirakat. :D Mutta pizza erityisesti. Ja kuluneen viikon ajan minua on riivannut järkyttävä suklaanhimo! Mutta leipää en yleensä juurikaan syö, mitä nyt viime aikoina olen näkkäriä natustellut.

      Ruokapäiväkirjan pitäminen on tosi hyvä idea ja olen sitä yrittänytkin, mutta jostain syystä tuntuu, etteivät noiden kalorilaskureiden tulokset ole totuudenmukaisia. :S Pelkään aina, että syötän tiedot niihin väärin ja lisäilen aina saamiini lopputuloksiin muutaman sata kaloria, jotta se tuntuisi mielestäni realistiselta.

      Olen vain niin hukassa noiden kalorimäärien kanssa, etten oikein osaa arvioida, voisivatko noista koneista saadut tulokset olla totuudenmukaisia vai eivät. Luulen, että olen juuri tuota Kiloklubia käyttänytkin, se on ihan hyvä kyllä! Täytyy vaan yrittää keskittyä entistä enemmän ja pitä vaikka ruokapäiväkirjaa taas, se voisi toimia tähän tilanteeseen. :)

      Poista
    4. Mä lasken aina päässä kalorit tuotteissa mainittujen energiatietojen ja annoksen painon perusteella etukäteen ja sitten syötän päiväkirjaan sen mukaan, että kalorit varmasti pitävät paikkansa.

      Jos on jokin kotiruoka, jossa ei ole energiatietoa, niin arvioin ainesten energiamäärän ja suhdeluvun mukaan annoksen kalorit. Sama ravintolaruokien kanssa, tosin ne laitan hieman yläkanttiin, koska ei aina tiedä, mitä niissä tarkalleen on.

      Poista
    5. Esimerkki:
      Teet makaronilaatikon, jossa on ihan päästä heitettynä
      400 g makaronia
      200 g jauhelihaa
      400 g maitoa
      4 kpl kananmunia (himan runsas 200 g mutta voi laskea 200 g mukaan)

      Annoksesi on 400 g, joten se sisältää suurinpiirtein 130 g makaronia, 70 g jauhelihaa, 130 g maitoa ja 70 g kananmunaa. Noiden perusteella sitten lasket kalorimäärän käyttäen jokaisen ainesosan energiatietoja.

      Tästä ei toki tule yhden kalorin tarkkuudella tietoja, koska ainekset eivät ole täysin tasaisesti jakautuneet ruoassa ja nuo grammamäärätkin ovat suurinpiirteisiä. Tarpeeksi tarkan luvun siitä kuitenkin ruokapäiväkirjaa varten saa.

      Poista